Een biedingsbrief schrijven om een woning te kopen: de beste tips

Bij Holidu bieden we je een reeks aanbevelingen om de koopovereenkomst tussen verkoper en koper te laten slagen.

magazine_image
  • De biedingsbrief moet specifiek en respectvol zijn en geschreven in juridische en professionele taal.
  • Structureer de brief met een titel, details, inhoud van het bod, voorwaarden, geldigheid, bevestiging en handtekening.
  • Het aanbod moet details bevatten zoals het oorspronkelijke bedrag, mogelijke onderhandelingen en gewenste betalingsvoorwaarden.
  • Het is essentieel om de vastgoedmarkt te onderzoeken en professionele hulp te overwegen om een legale en efficiënte transactie te garanderen.

 

Augustus 2024

Heb je besloten om in de vakantieverhuur te stappen? Dan is je eerste actie natuurlijk investeren in een woning om te verhuren. Maar om ons gewenste eigendom te krijgen, moeten we eerst zekere, solide en rigoureuze stappen zetten. De biedingsbrief moet to the point zijn, specifiek, respectvol, serieus, realistisch en geschreven in een juridisch en professioneel taalgebruik. Ontdek hier de beste tips om een overtuigende biedingsbrief op te stellen.

Hoe schrijf je een overtuigende en effectieve biedingsbrief

Voordat je de biedingsbrief begint te schrijven, moet je eerst je bod plannen en een routekaart uitstippelen.

Bepaal je startbod en het maximum bod tot waar je kunt gaan. Het eerste bod moet met zekerheid en zelfvertrouwen worden gecommuniceerd. Het tweede bedrag is een troefkaart, voor het geval er veel concurrentie is of als je een extra inspanning moet leveren om de woning te verkrijgen.

Wanneer je je biedingsbrief opstelt, is het tijd om te onderhandelen. Het is mogelijk om de verkoopprijs op veel manieren te verlagen zodat het past bij je startbod. Je kunt bijvoorbeeld in de brief aangeven dat je het eigendom accepteert zonder meubilair, zonder parkeerplaats of zonder schilderwerk of schoonmaak, om enkele voorbeelden te noemen die de kosten kunnen verlagen. Hoe meer we zelf op ons nemen, hoe lager we de uiteindelijke prijs van het eigendom kunnen afspreken.

De betalingsvoorwaarden beïnvloeden ook op de prijs. Ze zullen bepalend zijn voor het realiseren van een efficiënte koop of verkoop. Het is niet hetzelfde om in één keer contant te betalen als gefaseerd. Of om via de bank te betalen, per overboeking of cheque, dan direct contant. Alles telt. We moeten met de verkoper praten en informeren naar welke betalingsmethoden hij verkiest. Als we ons kunnen aanpassen, moeten we dat in de biedingsbrief vermelden.

Hoe structureer je de biedingsbrief

Er is geen strikte structuur voor het schrijven van een biedingsbrief, maar er is wel een patroon dat vaak terugkomt. Bij Holidu raden we de volgende structuur aan:

  • Gegevens en datum in het hoofd van de brief. Dit is identiek voor de meeste zakelijke brieven: de gegevens van de persoon die het bod uitbrengt, de gegevens van de verkoper en de datum en stad waar de transactie plaatsvindt.
  • Lichaam met het bod en de motivatie. Begin met een vriendelijke groet, en beschrijf daarna de woning, het adres en, indien mogelijk, enkele identificerende gegevens van het eigendom. We willen eenvoudigweg duidelijk maken over welk eigendom we het hebben, zodat er geen verwarring ontstaat. 
  • Voorwaarden van het bod. Dit is het belangrijkste onderdeel van de biedingsbrief en daarom moeten we strikt, duidelijk, precies en dwingend zijn. Het is raadzaam om het bod dat we doen in cijfers te detailleren, op een begrijpelijke manier. Als er voorwaarden aan het bod zijn verbonden, moeten we die ook duidelijk vermelden.
  • Geldigheid van het bod. Dit punt hangt samen met het vorige; het is noodzakelijk om de duur van het bod te vermelden, en we raden aan dat deze niet te lang is. Het aangeven van een vervaldatum kan in ons voordeel werken, als de eigenaar haast heeft om te verkopen.
  • Bedankje, afscheid en handtekening. Een beleefde afsluiting is voldoende, een paar woorden van dank voor de getoonde aandacht, onze naam en handtekening (en indien van toepassing, met een gestempelde zegel).

Het is belangrijk om de biedingsbrief zo duidelijk mogelijk op te stellen om later geen problemen te krijgen. Het geschreven en ondertekende woord is altijd sterker dan mondelinge afspraken, hoewel we moeten bedenken dat dit type brief geen juridische binding heeft. Zelfs de ontvangstbevestiging is dat niet. Alleen met de handtekening van de eigenaar in een toekomstig contract krijgen we iets met juridische waarde. Hoe dan ook, het is een belangrijk document om het koopproces te openen. Het belangrijkste is dat de transactie verloopt zoals we met de andere partij hebben afgesproken.

Letter writting

Voorkom eventuele prijsstijgingen van de woning

Het kan zijn dat het huis je droomhuis is, maar de verkoper of makelaar hoeft dat niet te weten. Zodra je enthousiasme toont, zal de prijs zonder twijfel omhoog gaan. Dus wees realistisch en temper je emoties. Anderzijds kun je je twijfels laten blijken: geef aan dat je meer huizen gaat bekijken of vraag of er andere huizen te koop zijn in de omgeving. Op deze manier maak je duidelijk dat je nog niet hebt besloten dat je deze woning wilt kopen. En suggereer altijd dat je eerste bod ook je laatste bod is.

Houd de vakantiewoningmarkt in de gaten en doe een grondig onderzoek

Voordat je een koopaanbieding doet voor een vakantiewoning, moeten we eerst voorwerk doen en onderzoeken hoe de vastgoedmarkt ervoor staat. Het is essentieel om te weten welke prijs per vierkante meter in het investeringsgebied wordt betaald en hoeveel we bereid zijn te betalen.

Houd er rekening mee dat toeristische gebieden sterk kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren: het hoogseizoen, de nabijheid van het strand of de bergen, belangrijke evenementen in de buurt, enz. Het is ideaal om een overeenkomst te bereiken die ons economisch ten goede komt; daarvoor moet van tevoren worden berekend hoeveel rendement we op middellange en lange termijn uit een investering kunnen halen.

Professionele hulp bij het kopen van een eigendom

Overweeg dat je bij het schrijven van een biedingsbrief voor de aankoop van een eigendom of woning de optie hebt om professionals in te schakelen; of het nu een vastgoedbeheerder of -agentschap is, een advocatenkantoor, een fiscaal adviseur of een eenvoudige tussenpersoon. We hebben altijd de mogelijkheid om externe hulp te zoeken die de taak van het kopen van het eigendom en alle bijbehorende bureaucratie op zich neemt. Zo kunnen we meer gerustgesteld zijn en weten dat alle wettelijke procedures worden nageleefd in overeenstemming met de geldende wetgeving. Je moet wel weten dat dit soort diensten een financiële uitgave met zich meebrengt die in de meeste gevallen tussen de 2 en 7% van de koopprijs ligt, afhankelijk van het uiteindelijke bedrag.

Kortom, de biedingsbrief voor de aankoop van een eigendom is een niet-bindend instrument maar kan het koopproces vergemakkelijken. Het kan bijvoorbeeld een onderscheidende factor zijn als we concurreren met minder gedetailleerde kopers. Maar het onderscheidende element zal niet afhangen van verfijnde overtuigingstechnieken, maar van het maken van een goed, solide en welwillend bod, waarin we de beste voorwaarden mogelijk opnemen.

Meer artikelen in deze categorie:

Gastheren

Upselling en cross-selling voor vakantieverhuur

Gastheren

Hoe maak je een welkomstboek voor een vakantiewoning

Gastheren

Hoeveel kost Airbnb echt voor hosts?

Gastheren

Hoe investeren in vakantiewoningen in Spanje

Gastheren

Dit zijn de commissies van de belangrijkste vakantieverhuurplatforms in 2024

Gastheren

Hoe je je positie op Airbnb kunt verbeteren

Ontvang altijd de laatste reistips, last-minute kortingen en andere onverslaanbare aanbiedingen voor vakantiehuizen.
Door te registreren ga je akkoord met de Algemene voorwaarden en Privacybeleid. Je zult deals van Holidu ontvangen.