Hoe en waarom de oppervlakte van je vakantiewoning berekenen

Tips om de beschikbare ruimte zo nauwkeurig mogelijk te meten

magazine_image
  • Essentieel voor de waardebepaling van een vakantiehuis
  • Wat neem je mee bij het berekenen van de oppervlakte van je vakantiewoning?
  • Hoe de oppervlakte berekenen
    • Andere methoden
    • Hulp inschakelen
  • Normen voor oppervlakteberekening in het buitenland

Augustus 2024

Bij het uitzoeken van een vakantiewoning kijken potentiële gasten ook naar de oppervlakte van de woning. Zij willen weten hoeveel ruimte ze krijgen voor de prijs die ze betalen. Hoe bereken je de oppervlakte van je vakantiehuis en welke richtlijnen zijn hiervoor? Wij behandelen verschillende meetmethoden en leggen je uit wat het belang is van nauwkeurige metingen.

Oppervlakte: essentieel voor de waardebepaling bij aankoop of verkoop van een vakantiehuis

Net als bij woonhuizen wordt de waarde van een vakantiewoning bepaald door een aantal elementen:

  • Locatie: De locatie is iets wat je niet kunt veranderen, maar wat wel voor een belangrijk deel de prijs bepaalt. Op populaire vakantiebestemmingen zal de prijs hoger zijn dan voor een vakantiewoning in een willekeurig dorp. Zo zijn in Nederland vakantiehuizen op de Waddeneilanden relatief duur, omdat hier veel kopers voor zijn en het bovendien een geliefde vakantiebestemming is.
  • Oppervlakte: Hoe meer ruimte een vakantiehuis heeft, hoe hoger de waarde.
  • Staat van de woning: De staat van onderhoud van de woning bepaalt of de koper er zelf nog veel in moet investeren. Is dit het geval, dan zal de koper minder bereid zijn om een hoge prijs te betalen voor de vakantiewoning.
  • Type vakantiehuis: Vakantiewoningen zijn er in veel verschillende soorten. Een vrijstaand vakantiehuis of een vakantievilla zal meer opleveren dan een appartement.
  • Tuin: Een tuin is een pluspunt voor een vakantiehuis. Ook van een tuin kun je de oppervlakte berekenen.
superficie de votre location de vacances

Wat neem je mee bij het berekenen van de oppervlakte van je vakantiewoning?

Als we het hebben over de oppervlakte van een vakantiehuis hebben we het over het woonoppervlak of de gebruiksoppervlakte (GBO) van de vakantiewoning. Dit zijn de vierkante meters die je tot je beschikking hebt. Bij de berekening neem je de volgende onderdelen mee:

  • Woonkamer, keuken, slaapkamers en badkamer
  • Ruimtes met een schuin dak
  • Vide of trapgat
  • Bijkeuken, cv-ruimte en wasmachineruimte
  • Gangen, kelder en meterkast

Ruimtes die je niet rekent tot het woonoppervlak zijn ruimtes zonder zonlicht die moeilijk toegankelijk zijn zoals kleine inpandige ruimtes en bergzolders zonder vaste trap. Ook ruimtes die bouwkundig niet geschikt zijn als bergruimte in het huis laat je buiten beschouwing. Ruimtes die lager zijn dan 1,50 meter reken je ook niet mee. Ook het terras buiten en het balkon neem je niet mee in de berekening. Daarnaast hoort een garage of een schuur niet tot de woonoppervlakte van je vakantiewoning.

De berekening

Het berekenen van de woonoppervlakte doe je door de lengte van de ruimte te vermenigvuldigen met de breedte. Voor het meten van de lengte en de breedte meet je van binnenmuur tot binnenmuur. Zo simpel als we het hier voorstellen, is het natuurlijk niet. Niet alle kamers hebben rechte muren en dan hebben we het nog niet eens gehad over schuine daken. Hoe bereken je de oppervlakte van een zolderkamer? Bij een schuin dak komt een deel van de ruimte uit boven de 1,50 meter en een ander deel niet. Tot de woonoppervlakte reken je de ruimte waarvan het plafond hoger is dan 1,50 meter. Een zolderkamer oogt daarom vaak ruimer dan het aantal aangegeven vierkante meters.

Alternatieve meetmethodes

Er zijn alternatieve methoden om het woonoppervlak te berekenen, maar realiseer je wel dat deze minder precies zijn. Zo kun je de oppervlakte schatten door de omtrek van relevante delen van het huis te bepalen. Ook kun je een cirkel gebruiken. Hierbij zie je de ruimte voor je als een halve cirkel en meet je elk deel van de ruimte op om de diameter te vinden.

Energielabel

In Nederland moet elke vakantiewoning een energielabel hebben bij verkoop als de woning een oppervlakte heeft van meer dan 50 vierkante meter. Met dit label geef je informatie over de energieprestaties van de vakantiewoning. Dit maakt het nauwkeurig opmeten van een vakantiewoning nog belangrijker, zowel als je de koper bent als de verkoper.

Hulp inschakelen

Er komt aardig wat kijken bij het berekenen van de gebruiksoppervlakte van een woning. Een foutje is zo gemaakt. Overweeg daarom een expert in te schakelen, zoals een makelaar. Deze weet precies welke ruimtes wel en niet gerekend mogen worden tot het gebruiksoppervlak en weet ook hoe er gemeten moet worden. Dit scheelt je een hoop gedoe. Let daarbij op dat gemeten wordt volgens de NEN 2580. Dit is een gestandaardiseerde norm waarbij precies is vastgelegd hoe vakantiewoningen en woonhuizen gemeten moeten worden. Zo weet je zeker dat het niet uitmaakt wie de ruimte opmeet. Als deze norm is toegepast, zullen er telkens dezelfde vierkante meters uitkomen.

Hoe werkt oppervlakte berekenen in andere landen?

Voor een vakantiehuis in Nederland weet je nu hoe je de oppervlakte berekenen moet. Hier zijn geen internationale regels voor, dus als je een vakantiehuis in een ander land hebt, is het belangrijk om je hierover te laten informeren. Zo voorkom je bij aankoop van een recreatiewoning verrassingen.

Leefruimte berekenen in Franstalige landen

In België, Frankrijk en Zwitserland moet bij het berekenen van de oppervlakte van een vakantiehuis rekening worden gehouden met de Carrez-wet. Alleen ruimtes die minimaal 1,80 meter hoog zijn, mogen meegenomen worden in de berekening. Dit is hoger dan de 1,50 meter die in Nederland gehanteerd wordt.

Woonoppervlakte berekenen in Spanje

In Spanje wordt bij de berekening gekeken naar de volledige oppervlakte van het appartement of het huis, inclusief de muren. Ook balkons met drie muren worden meegenomen als woonoppervlakte. Bij een appartement worden ook de gemeenschappelijke ruimtes deels meegenomen. Bestaat een appartementencomplex uit vijf appartementen, dan wordt ⅕ deel van de gemeenschappelijke ruimten toebedeeld aan jouw vakantieappartement. Zo zal de woonoppervlakte van een Spaanse vakantiewoning groter zijn dan de woonoppervlakte van een vergelijkbaar Frans vakantiehuis. Ook in het buitenland geldt dus dat het verstandig is om een expert in te schakelen die op de hoogte is van de normen rondom het berekenen van de oppervlakte van een vakantiehuis.

Je gasten willen de oppervlakte weten

Als je je vakantiewoning verhuurt, is het belangrijk om duidelijkheid te verschaffen over de vierkante meters. Gasten hebben vaak een aantal vierkante meters voor ogen als ze op zoek zijn naar een vakantiewoning. Met een groot gezin wil je tenslotte niet in een te klein appartement terechtkomen. Vaak kun je op websites van vakantiewoningen selecteren op het aantal vierkante meters. Zorg daarom dat jouw woning goed is opgemeten zodat jouw vakantiewoning bij de zoekopdrachten verschijnt die passen bij het aantal vierkante meters dat de potentiële huurder voor ogen heeft. Daarnaast is het van belang dat je voldoet aan de wettelijke eisen rondom oppervlakteberekening. Wees je ervan bewust dat deze regels per land verschillen. Zorg daarom dat je goed geïnformeerd bent en laat je eventueel ondersteunen bij de oppervlakteberekening.

Meer artikelen in deze categorie:

Gastheren

Upselling en cross-selling voor vakantieverhuur

Gastheren

Een biedingsbrief schrijven om een woning te kopen: de beste tips

Gastheren

Hoe maak je een welkomstboek voor een vakantiewoning

Gastheren

Hoeveel kost Airbnb echt voor hosts?

Gastheren

Hoe investeren in vakantiewoningen in Spanje

Gastheren

Dit zijn de commissies van de belangrijkste vakantieverhuurplatforms in 2024

Ontvang altijd de laatste reistips, last-minute kortingen en andere onverslaanbare aanbiedingen voor vakantiehuizen.
Door te registreren ga je akkoord met de Algemene voorwaarden en Privacybeleid. Je zult deals van Holidu ontvangen.