Een verhuurcontract opstellen voor je vakantiehuis: Gratis sjabloon [PDF]

Praktische tips en een gratis voorbeeld huurcontract voor je vakantiewoning

magazine_image

November 2024

Voordat je jouw vakantiewoning kunt gaan verhuren aan potentiële huurders, moet je een verhuurcontract klaar hebben liggen. Dit contract zorgt voor duidelijkheid voor jou en de huurder. Jullie weten allebei wat jullie van elkaar kunnen verwachten en je legt belangrijke zaken vast voordat je de sleutels van je vakantiewoning overhandigt. Maar wat moet er precies in een contract voor de huur van je vakantiewoning staan? Hier vind je alle belangrijke onderdelen en een gratis voorbeeld huurcontract voor je chalet of vakantiewoning.

Verhuurgegevens

Voordat je in de details kunt duiken, is het belangrijk om de belangrijkste verhuurgegevens op het contract te zetten. Deze gegevens zet je op papier om aan te geven wat je verhuurt, aan wie je dat doet en voor welke periode. Wie huurt mijn vakantiehuis en voor hoeveel nachten gaat dat gebeuren? En om welk pand gaat het precies? Zorg ervoor dat je in de eerste punten van het contract dus de volgende gegevens opschrijft:

  • Naam van de huurder en verhuurder (eventueel bedrijfsnaam)
  • Adres van het vakantiehuis of appartement
  • Begin- en einddatum van de huur

De financiën

Het volgende deel gaat over de financiën. Hier staat precies welk bedrag de huurder je verschuldigd is. Het is aan te raden om de verschillende kostenposten duidelijk uit te lichten. Wat zijn de servicekosten? Wat is de toeristenbelasting? Bij het boeken via een website voor vakantieverhuur ziet de huurder deze informatie al, maar het is altijd prettig om deze informatie nog eens uit te werken. Omschrijf:

  • De huurprijs per nacht x het aantal nachten
  • De toeristenbelasting
  • Eventuele schoonmaakkosten
  • Eventuele bijkomende kosten voor een linnenpakket, voedingsmiddelen of andere extra’s
  • De borg
  • Het totale verschuldigde bedrag

Omschrijf bij dit gedeelte hoe het bedrag voldaan moet worden. Is er sprake van een aanbetaling? Wanneer moet het hele bedrag zijn overgemaakt of is een betaling bij aankomst in cash ook toegestaan? Benoem ook binnen welke periode de borg wordt terugbetaald en via welke betaalmethode dat gaat. Om het financiële aspect extra duidelijk te maken kan je ook naast het huurcontract een factuur opstellen.

Annuleringsvoorwaarden

Na de financiën komen de annuleringsvoorwaarden. Het kan altijd gebeuren dat een huurder toch af wil zien van de huur van de vakantiewoning. Zorg ervoor dat hier altijd duidelijke voorwaarden voor zijn opgesteld. Deze voorwaarden bepalen:

  • Tot hoeveel dagen voor de huurperiode de boeking geannuleerd mag worden
  • Wat de kosten van de annulering zijn
  • Hoe deze kosten berekend worden (bijvoorbeeld 100% teruggave tot 30 dagen voor de huurperiode, 50% teruggave tot 2 weken voor de huurperiode, etc.)
  • Hoe de annulering doorgegeven moet worden

Clausules

Het is altijd slim om bepaalde clausules aan een verhuurcontract toe te voegen. Deze stellen je in staat om het gebruik van je vakantiehuis te reguleren.

Een contract bevat altijd een omschrijving van het verhuurde. Dit kun je gebruiken om te specificeren welke delen van de vakantiewoning toegankelijk zijn voor huurders. Misschien heb je een woning met meerdere verdiepingen, waarbij een bepaalde verdieping misschien voor privégebruik is. Ook clausules over het gebruik van gedeelde ruimtes of bepaalde voorzieningen kunnen in dit gedeelte worden opgenomen. Zo weet de huurder waar hij toegang toe heeft en heb jij vastgelegd dat bepaalde delen niet toegankelijk zijn.

Het is ook mogelijk om andere clausules toe te voegen. Denk dan aan een clausule dat de vakantiewoning niet onderverhuurd mag worden. Ook clausules die huisdieren, drugsgebruik of grote bijeenkomsten verbieden zijn gebruikelijk. Het is zelfs mogelijk om te specificeren dat je vakantiewoning niet voor commerciële doeleinden gebruikt mag worden.

Lokale regelgeving

Wanneer je aan de clausules van het verhuurcontract gaat werken, is het aan te raden om de lokale regelgeving na te lopen. Sommige gemeenten hebben specifieke regels rondom vakantieverhuur. Zo kun je een clausule toevoegen die geluidsoverlast na 10 uur ‘s avonds verbiedt. Ook regels rondom het scheiden van afval kun je toevoegen aan dit onderdeel. Doordat de lokale regelgeving per verhuurlocatie verschilt, is het belangrijk om hier extra aandacht aan te besteden.

Aansprakelijkheid

Het kan altijd gebeuren dat er iets niet loopt zoals het zou moeten. Misschien gaat er iets kapot of is er een probleem met de vakantiewoning. Het is daarom belangrijk om de aansprakelijkheid vast te stellen in de huurovereenkomst. Zo kun je stellen dat de huurder aansprakelijk is voor schade aan of verlies van de inventaris tijdens zijn verblijf. Dit bedrag houd je in dat geval in van de borg. Is er sprake van een gebrek aan de woning of achterstallig onderhoud? Dat valt weer onder jouw verantwoordelijkheid als verhuurder. Ook dit mag in het contract benoemd worden.

Verantwoordelijkheden

Zowel de huurder als de verhuurder hebben bepaalde verantwoordelijkheden. Specificeer deze in het contract. Zo heb jij als verhuurder de verantwoordelijkheid om:

  • De vakantiewoning beschikbaar te stellen op de afgesproken data
  • De vakantiewoning veilig en in nette staat op te leveren

De huurder heeft ook weer zijn verantwoordelijkheden. Deze kun je zelf zo specifiek maken als je maar wilt. Heb je bepaalde eisen aan de eindschoonmaak? Of wil je vooral dat de woning netjes wordt achtergelaten en dat er met zorg wordt omgegaan met je spullen? Zo kun je bij dit onderdeel stellen dat de bedden afgehaald moeten worden en dat de woning bezemschoon moet zijn bij vertrek.

Het contract personaliseren

Bied je je vakantiewoning aan op een portaal voor vakantieverhuur, dan weet je nooit precies welke verhuurders je aantrekt. Misschien gaat het om een groep gasten met speciale wensen of voorkeuren. Het is altijd mogelijk om het contract aan te passen aan hun wensen. Je gebruikt je standaardcontract als basis, maar je kunt er altijd voor kiezen om bepaalde clausules te wijzigen of helemaal te verwijderen. Hierdoor bied je gasten altijd een persoonlijke ontvangst en kun je bijvoorbeeld eenmalig huisdieren toestaan of de woning toch eenmalig verhuren voor een commerciële activiteit, zoals een fotoshoot. Ook de omschrijving van het verhuurde is aan te passen per groep. Voor een klein gezelschap is een verdieping bijvoorbeeld niet betreedbaar, terwijl een grote groep wel toegang heeft tot deze extra ruimtes. Maak je contract makkelijk aanpasbaar om deze wijzigingen door te voeren.

Voorbeeld huurovereenkomst

Ga je je vakantiewoning aanbieden op een website voor vakantieverhuur? Dan is het fijn om alvast een contract bij de hand te hebben dat je zelf kunt personaliseren. Download hier een gratis pdf huurovereenkomst ter inspiratie. 

Gebruik dit voorbeeld huurcontract voor vakantieverhuur als startpunt en vul de gegevens in die op jouw vakantiewoning van toepassing zijn. Het contract is ook aan te passen op basis van de huurders. Zo heb je in een mum van tijd een goede overeenkomst, waardoor jij en je gasten weten waar jullie aan toe zijn. Dat maakt het verhuren van je vakantiewoning net wat makkelijker en veiliger.

Meer artikelen in deze categorie:

Ontvang altijd de laatste reistips, last-minute kortingen en andere onverslaanbare aanbiedingen voor vakantiehuizen.
Door te registreren ga je akkoord met de Algemene voorwaarden en Privacybeleid. Je zult deals van Holidu ontvangen.