Inbraakbeveiliging voor vakantieappartementen en -huizen
Hoe je jouw accommodatie kunt verdedigen met slimme technieken
- Zorg voor een goede beveiliging met alarmen en camera’s
- Gebruik goede sloten en verlichting om ramen en deuren te verzekeren
- Vraag hulp aan je buren om een oogje in het zeil te houden
- Zorg ervoor dat je gasten de veiligheidsystemen kennen
November 2024
Als verhuurder van vakantiewoningen heb je enkele verantwoordelijkheden richting je gasten. Je zorgt ervoor dat de woning schoon is en van alle gemakken is voorzien. Tegelijkertijd is het belangrijk om je huurders een veilig onderkomen te bieden. Wil je jouw vakantieverhuur beschermen? Dan is het goed om op de hoogte te zijn van de beste beveiligingssystemen voor je vakantieverhuur, van alarmsystemen tot andere manieren om de veiligheid van je gasten en je eigendommen te garanderen. Hier vind je de informatie die je zoekt.
Installeer een alarmsysteem
Wil je het meteen goed aanpakken wanneer je de beveiliging van je vakantiewoning gaat regelen? Dan is een uitgebreid inbraaksysteem de beste manier om ongewenste gasten tegen te houden. Er zijn verschillende manieren om je woning te beschermen met een alarmsysteem.
Een alarmsysteem met sensoren
De meeste alarmsystemen voor vakantiehuizen werken met sensoren. Deze sensoren registreren onverwachte geluiden of bewegingen in de woning. Wanneer het alarm is ingesteld, zal deze afgaan wanneer er iets verdachts geregistreerd wordt. Wat er vervolgens met het alarm gebeurt, is afhankelijk van de instellingen. Heb je een professioneel beveiligingsbedrijf ingehuurd? Dan gaat de melding naar hun alarmcentrale. Daar beoordelen zij de melding en kijken ze naar de juiste vervolgstappen om de veiligheid van je vakantiewoning te waarborgen. Dat kost wat extra geld, maar bespaart je wel veel zorgen.
Het is ook mogelijk om een hoorbaar alarm af te laten gaan. Dat maakt de gasten in de woning wakker en schrikt eventuele inbrekers af. Zorg er ook voor dat het alarm verbonden is met jouw telefoon. Zo krijg je direct een telefoontje wanneer er een verdachte situatie is geregistreerd. Geef de gasten van je vakantiewoning wel altijd instructies om het alarm in en uit te schakelen. Zo hebben ze de mogelijkheid om het alarm zelf te beheren.
Een alarmsysteem met camera’s
Vind je het prettig om ook op afstand te zien wat er allemaal rondom je vakantiewoning gebeurt? Kies dan voor een alarmsysteem dat met camera’s werkt. Zo kun je een camera bij de voordeur plaatsen, zodat je precies ziet wie er via deze weg je vakantiewoning betreedt. De zichtbare aanwezigheid van camera’s is vaak al voldoende om inbrekers af te schrikken. Met de meeste moderne systemen kun je via je smartphone de camera’s volgen, zodat het ook mogelijk is om livebeelden op te vragen.
Natuurlijk is het in dit geval wel belangrijk om de privacy van je gasten te respecteren. Daarom is het niet toegestaan om camera’s in de woning te plaatsen. Zorg er ook voor dat je gasten ervan op de hoogte zijn dat er camera’s bij de ingang hangen. Benadruk dat dit is om de veiligheid van de vakantiewoning te waarborgen.
Gebruik geen sleutels
Wanneer gasten vroeger incheckten in een vakantiehuis, kregen ze natuurlijk de sleutels van de woning. Tegenwoordig is het nog steeds mogelijk om met sleutels te werken. Misschien overhandig je ze persoonlijk of heb je een sleutelkluisje bij de deur hangen. Wil je inbrekers zoveel mogelijk weren? Dan is het beter om niet meer met sleutels te werken. Het nadeel van sleutels is namelijk dat ze in verkeerde handen kunnen vallen. Dat risico is nog groter wanneer die sleutels constant van de ene naar de andere gast gaan. Misschien raken huurders de sleutels kwijt, sluiten ze het sleutelkastje niet goed of laten ze een extra exemplaar bijmaken.
Het is daarom beter om naar andere manieren te zoeken om je gasten toegang te geven tot je vakantiewoning. Dat kan bijvoorbeeld met een slim slot. Deze is via een app te besturen en werkt door middel van een code. Via de vakantieverhuurwebsite geef je de gasten de code voor hun verblijf. Deze kunnen ze gedurende hun vakantie gebruiken om toegang te krijgen. Hebben ze uitgecheckt? Dan wijzig je de code in de app, zodat ze geen toegang meer hebben tot je vakantieverblijf. Op deze manier heb je veel meer controle over wie je woning kan betreden, zonder het risico te lopen dat inbrekers toegang krijgen tot de sleutel.
Zorg voor goede sloten
Het ligt natuurlijk voor de hand, maar de beste manier om je vakantieverhuur te beschermen is door goede sloten te plaatsen. Dat doe je natuurlijk bij de voordeur. Plaats hier bij voorkeur een slot dat direct sluit wanneer de deur dichtvalt. Het grootste deel van de inbraken gaat namelijk om gelegenheidsinbraken. Zien inbrekers een makkelijke manier om je woning te betreden? Dan zullen ze pas toeslaan. Je voorkomt dat wanneer de voordeur direct sluit als hij in het slot valt. Geef je gasten ook de mogelijkheid om de voordeur van binnenuit te sluiten. Zo vul je het gebruikelijke slot aan met een kettingslot of een schuifje bij de deur. Zorg er ook voor dat het deurslot aan de hoogste veiligheidseisen voldoet. Koop daarom een SKG3 slot. Met dit keurmerk ben je het beste beschermd tegen inbrekers.
Denk niet alleen aan het slot op de voordeur. Je vakantiewoning heeft natuurlijk ook ramen. Dit zijn kwetsbare plekken waar inbrekers graag naar op zoek gaan. Zorg er daarom voor dat er altijd een optie is om het raam op slot te doen. Dat kan met een gewone draaisluiting, maar het is ook mogelijk om ramen met een fysiek slot te kopen. Zorg er wel voor dat de gasten de ramen makkelijk kunnen openen, zodat ze de vakantiewoning van wat frisse lucht kunnen voorzien.
Onderhoud een goede band met de buren
Je woont in de meeste gevallen niet in je vakantiewoning. Dat betekent dat je ook een andere band met de buren hebt. Je ziet ze niet dagelijks en weet misschien niet eens wie ze zijn. Toch is het belangrijk om een goede band met je buren te onderhouden, zeker in het kader van veiligheid. Buurtgenoten hebben precies in de gaten wat er allemaal speelt in de straat. Loopt er een verdachte persoon in de buurt van je woning? Dan kunnen ze je een seintje geven, zodat jij kunt nagaan of het om een inbreker gaat of niet. Buren kunnen je er ook op attenderen wanneer ze verdachte geluiden in de woning horen.
Heeft de buurt van je vakantiewoning een appgroep? Zorg er dan voor dat jij als eigenaar van de woning ook deel uitmaakt van deze groep. Zo kun je ontwikkelingen in de straat in de gaten houden en ben je veel beter op de hoogte van eventuele verdachte situaties in de buurt van je vakantiewoning. Zo houd je een oogje in het zeil, ook wanneer je misschien niet fysiek in de buurt bent van je vakantieverblijf.