Is het verplicht om btw te betalen over vakantieverhuur? Alles wat je moet weten

Jouw vakantieappartement verhuren via een vakantieverhuurwebsite? Ontdek hoe het zit met btw

magazine_image
  • Wanneer ben je btw-plichtig als verhuurder van een vakantiehuis?
  • Hoeveel btw moet je in Nederland in rekening brengen?
  • Hoe breng je btw in rekening, en wanneer draag je die af?

November 2024

Het financiële plaatje is belangrijk wanneer je besluit om je vakantiewoning op een vakantieverhuurportaal aan te bieden. Je moet natuurlijk een mooi bedrag kunnen verdienen met de verhuur, maar het is ook belangrijk dat je aan al jouw financiële verplichtingen voldoet. Een van die verplichtingen is mogelijk het betalen van btw. Ga je jouw vakantieappartement verhuren en twijfel je of je btw moet afdragen? Hier vind je handige richtlijnen die je helpen om te bepalen of je bij jouw accommodatie btw moet betalen.

Wat is btw?

Eerst beginnen bij het begin: wat is btw eigenlijk? Btw is de afkorting voor ‘belasting over toegevoegde waarde’. We betalen allemaal btw, bijvoorbeeld over producten in de supermarkt, maar ook over vakanties en diensten die we afnemen. Afhankelijk van de categorie, komt er tot wel 21% btw bovenop de gebruikelijke prijs. Dit bedrag mag je als ondernemer niet houden, maar moet je afdragen aan de belasting. Wanneer je btw betaalt, denk je er vast niet over na. Dat verandert wanneer jij de ondernemer bent. Dan heb je ineens de verplichting om te weten of je btw in rekening moet brengen en hoe je dat op de juiste manier doet.

invoicing

Ben je btw-plichtig als je een vakantiewoning verhuurt?

Als ondernemer ben je in principe verplicht om btw te rekenen en af te dragen over jouw diensten of producten. Dat geldt dus ook wanneer je jouw vakantiewoning verhuurt. Via de verhuur krijg je inkomsten, waar je vervolgens weer btw over moet rekenen. Toch is het niet altijd zo dat je deze btw moet betalen. In Nederland is het mogelijk om je btw-plicht te laten vervallen.

Kleineondernemersregeling (KOR)

Misschien begin je pas net met het verhuren van je vakantiewoning of doe je dat zo sporadisch, dat je helemaal niet veel verdient aan de verhuur. In dat geval is het mogelijk om je aan te melden voor de KOR. Dit is een regeling voor ondernemingen die minder dan € 20.000,- aan omzet hebben in een jaar. Je bent dan nog steeds verplicht om inkomstenbelasting te betalen, maar je bent vrijgesteld van btw. Dit betekent dat je ook geen btw in rekening mag brengen bij klanten, maar dat je dus ook niet ieder kwartaal een bedrag hoeft af te dragen aan de belastingdienst. Het voordeel van deze regeling is dat je aanzienlijk minder administratie hoeft te doen. Het nadeel is dat je ook geen btw mag aftrekken. Doe je dus veel inkopen voor je onderneming? Dan moet je hier de volledige prijs voor betalen, inclusief btw. Dit is de reden waarom het voor sommige kleine ondernemers juist niet slim is om zich aan te melden voor de KOR. Maak dus zelf de overweging of je deze vrijstelling wilt of niet.

Hoeveel btw moet je in rekening brengen?

Besluit je om geen gebruik te maken van de KOR of verdien je per jaar gewoon te veel met de verhuur van je vakantiewoning om vrijstelling te krijgen van je btw-plicht? Dan moet je dus btw in rekening brengen. Het is dan belangrijk om te weten welke tarieven je moet hanteren. Op dit moment moet je 9% btw rekenen over de inkomsten van jouw vakantieverhuur. Je berekent dit bedrag dus over het geld dat je daadwerkelijk binnenkrijgt.

Hoe gaat dat in zijn werk? Kijk naar je inkomsten van de verhuur van je vakantiewoning. Je ontvangt een bepaald bedrag per nacht, maar brengt misschien ook schoonmaakkosten in rekening. Je bent verplicht om zelf servicekosten te betalen. Deze gaan dus van je inkomsten af. Daarnaast heb je misschien een bepaalde promotie of korting, waardoor gasten een bedrag in mindering hebben gekregen. Wanneer je al die inkomsten en aftrekposten optelt, komt er een bepaald bedrag uit. Over dat bedrag moet je 9% btw betalen. Je rekent die btw dus ook over schoonmaakkosten en extra diensten die je tegen betaling aanbiedt.

Veranderende tarieven

Op dit moment betaal je 9% btw over de inkomsten van je vakantiewoning. Houd er rekening mee dat die tarieven kunnen wijzigen. Zo zijn er plannen om vakantiewoningen, hotels en andere accommodaties in de toekomst met 21% btw te gaan belasten. Je moet dus 12% meer btw gaan rekenen. Het is jouw verplichting als ondernemer om op de hoogte te zijn van deze wijzigingen. Zorg er dus voor dat je dit in de gaten houdt en pas je tarieven aan waar nodig.

Hoe breng je btw in rekening?

Je weet dus dat je btw in rekening moet brengen en over welk bedrag je die 9% moet rekenen. Nu is de vraag: hoe ga je dat aanpakken? Dat is afhankelijk van jouw methode. Heb je vooral directe boekingen? Dan stel je je eigen facturen op en heb je de mogelijkheid om die 9% btw inzichtelijk te maken voor je gasten, zodat je deze direct bij hen kunt innen. Verhuur je je vakantiewoning via een vakantieverhuurwebsite? Dan heb je mogelijk de optie om aan te geven dat je btw-plichtig bent en 9% btw moet rekenen over je inkomsten. Dan komt het bedrag ook apart op jouw facturen te staan.

Op sommige vakantieverhuurportalen heb je niet de mogelijkheid om direct btw in rekening te brengen. Dit houdt in dat je zelf je tarieven hoog genoeg moet maken om de btw te dekken. Je bent dan verplicht om zelf te berekenen hoeveel btw je moet afdragen aan de belastingdienst. Er zijn plannen in werking die stellen dat vakantieverhuurwebsites voortaan verplicht zijn om direct btw te innen en dit aan de belastingdienst af te dragen, maar zo ver is het nog niet. Voor nu is dit jouw verplichting.

Hoe draag je btw af?

Als ondernemer ben je verplicht om ieder kwartaal een btw-aangifte te doen. Dit doe je online via de website van de Belastingdienst. Hier vul je in wat je inkomsten zijn en hoeveel btw je moet afdragen over deze inkomsten. Vervolgens heb je ook de optie om aan te geven hoeveel voorbelasting je hebt betaald in dit kwartaal. Dit is het bedrag dat jij aan btw hebt betaald om je onderneming te laten draaien. Deze btw is aftrekbaar, dus je ontvangt het bedrag weer terug. Heb je bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen gekocht, btw moeten betalen over servicekosten of nieuw interieur gekocht voor je vakantiewoning? Dan heb je de optie om de btw terug te krijgen die je voor deze producten en diensten betaald hebt. Vervolgens krijg je een overzicht te zien van de btw die je moet afdragen en de btw die je al betaald hebt. Is je aangifte goedgekeurd? Dan ontvang je automatisch een brief met betaalinstructies voor de btw.

Meer artikelen in deze categorie:

Ontvang altijd de laatste reistips, last-minute kortingen en andere onverslaanbare aanbiedingen voor vakantiehuizen.
Door te registreren ga je akkoord met de Algemene voorwaarden en Privacybeleid. Je zult deals van Holidu ontvangen.