Wettelijke vereisten voor vakantieverhuur in Nederland
Alles wat je moet weten voordat je je vakantiehuis in Nederland verhuurt
- Wettelijke definitie van toeristische verhuur
- Huurovereenkomsten, belastingen en andere verplichtingen
- Wettelijke definitie van vakantiehuizen
- Vereisten, voorwaarden en belastingen
Een vakantiewoning in Nederland is een investering voor nu en de toekomst. Nederland heeft veel te bieden aan reizigers en kenmerkt zich onder andere door de prachtige uitgestrekte weilanden, molens, stranden en de vele grote rivieren. Een vakantiehuis in Nederland voor jezelf is een uitkomst als je er even tussenuit wilt. Als je er niet bent is het ideaal om het te verhuren voor een mooie bijverdienste. Nederland is erg in trek bij toeristen en in sommige periodes is er op populaire plaatsen zelfs nauwelijks een vakantieappartement te vinden. Een huis of vakantieappartement verhuren aan toeristen kan dus erg lucratief zijn.
Een vakantiehuis verhuren in Nederland: dit zegt de wet
Je mag in Nederland je eigen woning, een tweede woning of zelfs een kamer particulier verhuren als je je maar aan de wet- en regelgeving houdt. Je moet daarom goed op de hoogte zijn van de wettelijke eisen. De volgende algemene wettelijke eisen zijn terug te vinden in de Wet Toeristische verhuur van woonruimte.
Toeristenbelasting afdragen aan de gemeente
Over de inkomsten uit vakantieverhuur moet er in Nederland toeristenbelasting betaald worden. Vergeet dit dus niet door te berekenen aan de huurders. De toeristenbelasting wordt afgedragen aan de gemeente waar het vakantiehuis zich bevindt. Het is de bedoeling dat je het aantal nachten dat je verhuurt ook meldt bij de gemeente, zodat de gemeente weet hoeveel toeristenbelasting je moet betalen.
Betalen van inkomstenbelasting en eventueel BTW
Als de verhuur van je vakantiewoning langer duurt dan 140 dagen per jaar, dat komt neer op 20 weken, dan moet je naast de inkomstenbelasting ook 6% BTW afdragen. Je moet de BTW afdragen omdat je dan door de Belastingdienst wordt beschouwd als ondernemer.
Informeren en privacygarantie van gasten
Je bent als huurder verplicht om de gasten goed te informeren over belangrijke zaken. Je kunt hierbij denken aan de huisregels en nummers die ze kunnen bellen in geval van nood. Het kan bovendien verstandig zijn om een duidelijk huurcontract op te stellen. In het huurcontract staat beschreven wat de rechten en plichten van de huurder en verhuurder zijn. Zorg er ook voor dat persoonlijke gegevens die je van de gasten verzameld voldoen aan de geldende privacywetgeving. Wees bewust van de informatie die je van de gasten vraagt. Er moet hiervoor een wettige reden zijn.
Verblijfsduur en adresinschrijving
Een vakantiewoning in Nederland is bedoeld voor vakantie en niet om permanent te wonen. Daarom moet het verblijf kort zijn en mag de huurder zich niet inschrijven op het adres. Appartementen die bedoeld zijn om permanent in te wonen, mogen ook tijdelijk verhuurd worden.
Voorkom overlast door regels op te stellen
Vakantieverhuur is in Nederland toegestaan, mits je niet voor overlast zorgt. Maak daarom duidelijke afspraken met de gasten, want jij bent uiteindelijk wel de hoofdverantwoordelijke. De afspraken kunnen gaan over het wel of niet draaien van muziek na tien uur ‘s avonds, het wegbrengen van het afval of de parkeerplaatsen die gebruikt mogen worden.
Andere overwegingen voordat je je vakantiehuis verhuurt
Vraag eerst toestemming aan de hypotheekverstrekker en/of VVE
Als je nog een hypotheek op je huis hebt, dan moet je als je de woning wil verhuren eerst toestemming vragen aan de hypotheekverstrekker. Bij de verhuur van een vakantieappartement kan het voorkomen dat de VVE van je verwacht dat je laat weten wat je plannen zijn. Helaas zijn er een aantal VVE’s die vakantieverhuur verbieden, dus zoek vooral goed uit of dit niet bij jouw VVE het geval is.
Is de woning veilig?
Als je je woning gaat verhuren, moet je de veiligheid van je gasten kunnen garanderen. In het conform bouwbesluit uit 2012 is precies te vinden aan welke veiligheidseisen de vakantiewoning moet voldoen. Denk aan:
- Rookmelders
- Koolmonoxidemelders
- Brandblussers
- Nooduitgangen
Voldoet de woning aan de bouwvoorschriften?
In het conform bouwbesluit uit 2012 staat ook vermeld aan welke bouwvoorschriften de woning moet voldoen. Denk aan:
- Sanitaire voorzieningen
- De mogelijkheid om de lucht in de woning te verversen
- Afvoervoorziening voor rookgas bij gasgestookte toestellen
- Een verblijfsruimte een breedte van ten minste 1,8 meter moet hebben
Let op: de regels omtrent vakantieverhuur kunnen per gemeente verschillen
Er zijn ook een aantal regels omtrent vakantieverhuur die per gemeente kunnen verschillen. Controleer dus altijd goed in je eigen gemeente wat de regels zijn omtrent het verhuren van een vakantiewoning. Veel gemeenten verstrekken hierover informatie via hun website. Wanneer je op de website niet de informatie vindt die je nodig hebt, kun je bijvoorbeeld ook telefonisch contact opnemen met de gemeente. De volgende punten kunnen per gemeente verschillen:
- Het bestemmingsplan van de locatie van de vakantiewoning. Mag een woning op de desbetreffende bestemming wel verhuurd worden?
- Het maximale aantal huurders dat is toegestaan in de woning
- Het verplichten van een vergunning voor het verhuren van een vakantiewoning
- Het aantal opeenvolgende dagen dat de woning maximaal aan een huurder verhuurd mag worden
- De hoogte van de toeristenbelasting
- Het maximale aantal dagen per jaar dat de woning verhuurd mag worden
- In welke periodes in het jaar de woning verhuurd mag worden
Neem bij twijfel contact op met je gemeente
Wanneer je twijfelt of jouw vakantiewoning voldoet aan de wet- en regelgeving voor vakantiewoningen is het altijd verstandig om contact op te nemen met de gemeente. Zorg er ook voor dat je goed op de hoogte blijft, zodat je meteen kunt schakelen als bepaalde regels veranderen.
Regelgeving ontworpen om belangen van zowel de huurder als verhuurder te beschermen
Het is van belang om de wettelijke eisen voor vakantieverhuur zo zorgvuldig mogelijk te onderzoeken, zodat zowel jijzelf als de huurder worden beschermd tegen eventuele nadelige gevolgen van het verhuren van een vakantiewoning. Door op de hoogte te blijven en de regels goed na te leven kan iedereen profiteren van de voordelen die het verhuren van een vakantiewoning met zich meebrengt.