Wettelijke vereisten voor vakantieverhuur in Frankrijk
Alles wat je moet weten voordat je je vakantiehuis in Frankrijk verhuurt
- Regelgeving voor vakantiehuizen en toeristenverblijven
- Wettelijke definitie
- Voorwaarden en noodzakelijke controles
- Belastingen en fiscaliteit
- Regelgeving voor B&B’s en pensions
- Voorwaarden en vereiste diensten
- Registratie
- Belastingen en fiscaliteit
Als je een vakantiehuisje in Frankrijk hebt, dan denk je er misschien aan om het te verhuren tijdens de periodes waarin je zelf niet verblijft in de woning. Het is een leuk extraatje om je inkomen aan te vullen, zonder dat je er al te veel moeite voor moet doen. Maar voordat je hieraan begint, moet je ervan bewust zijn dat er in Frankrijk enkele legale vereisten bestaan waaraan je moet voldoen. Lees snel verder en ontdek hoe je jouw vakantiehuis in Frankrijk kunt verhuren!
Regelgeving voor vakantieverhuur in Frankrijk
De wettelijke definitie van een gemeubileerd toeristenverblijf
Je kunt tijdens de vakantie je hoofd- of tweede woning verhuren, mits je voldoet aan bepaalde voorwaarden voor gemeubileerde toeristenverblijven. In een verblijf dat wordt aangeboden voor toeristische verhuur (studio, appartement, huis) zijn verschillende voorzieningen verplicht, zoals:
- meubels en beddengoed
- een koelkast
- keukengerei
- kookplaten of een fornuis
Voorwaarden met betrekking tot de gasten van vakantiehuizen
In Frankrijk bestaat er ook een regelgeving over de verblijfsduur van gasten. Vakantiegangers verblijven voor een korte periode in jouw accommodatie, omdat de verhuur per dag, per week of per maand plaatsvindt. Het huurcontract voor dezelfde klant mag maximaal 90 opeenvolgende dagen duren. Jijzelf mag niet in de woning verblijven tijdens de verhuurperiode.
Als je je tweede woning verhuurt, is er geen jaarlijkse limiet voor het aantal verhuurdagen. Voor je hoofdverblijf stellen sommige gemeenten echter een jaarlijkse limiet van 120 dagen in.
Komt je gast uit het buitenland? Dan moet hij een individueel politieformulier invullen met basisinfo zodat zijn verblijf kan worden geregistreerd.
Noodzakelijke controles voordat je aan vakantieverhuur begint
Als je huurder bent van je onroerend goed, vergeet dan niet schriftelijke toestemming van je verhuurder te vragen. Zonder dit document loop je het risico op opzegging van het huurcontract, evenals het terugbetalen van de ontvangen huurgelden en mogelijk schadevergoeding aan de verhuurder.
Woon je in een appartementencomplex? Als het reglement van het appartementencomplex een “burgerlijke bewoningsclausule” bevat, betekent dit dat elke seizoensverhuur verboden is. De woningen zijn uitsluitend bedoeld voor bewoning. Bekijk dus grondig al het papierwerk!
Fiscale verplichtingen met betrekking tot vakantieverhuur
Als je een vakantiehuis in Frankrijk of een ander land verhuurt, moet je in de meeste gevallen dit inkomen niet aanmelden bij de Nederlandse Belastingdienst. Huurinkomsten uit het buitenland zijn in Nederland volledig vrijgesteld en er geldt dus een vrijstelling van inkomstenbelasting in het buitenland. In plaats daarvan moet je je huurinkomen aanmelden bij de Franse Belastingdienst.
Eerst meld je je gratis aan bij het Sirene-register van INSEE via het ondernemingsloket om je te identificeren als bedrijf. INSEE geeft je vervolgens een SIRET-nummer om je bij de belastingdienst te identificeren. Volgens de wet op de verhuur van vakantieappartementen of huizen zijn de te volgen fiscale procedures:
- Betaling van de bedrijfsbelasting (CFE), volgens bepaalde criteria vastgesteld door de Belastingdienst voor bedrijven (SIE).
- Betaling van sociale bijdragen op basis van de inkomsten uit de verhuur.
- Aanvullende aangifte van inkomsten voor zelfstandige beroepen in te vullen (formulier 11222).
- Goed om te weten: als je Holidu gebruikt voor de verhuur van je huis of appartement voor vakanties, ontvang je in januari een samenvatting met het bruto bedrag van je transacties van het voorgaande jaar.
Aangifte bij de gemeente van je vakantiehuis te huur
De regelgeving voor vakantieverhuur varieert afhankelijk van of het je hoofdverblijf is of niet.
In de meeste gevallen vereist de verhuur van je hoofdverblijf voor vakanties geen aangifte bij de gemeente. Als je echter woont in Annecy, Aix-en-Provence, Biarritz, Bordeaux, Cannes, Lyon, Nice, Parijs, Reims, Straatsburg, Toulouse of Tours, moet je een aangiftenummer verkrijgen.
Als je je tweede woning verhuurt, moet je deze in de gemeente melden als een gemeubileerd toeristenverblijf:
- Sommige steden vereisen eerst een verzoek tot wijziging van het gebruik en vervolgens een melding van het gemeubileerde toeristenverblijf (bijv. Bordeaux, Lyon, Parijs, Straatsburg, Toulouse, enz.).
- Gemeenten met meer dan 200.000 inwoners of gelegen in de regio Parijs hanteren een omgekeerde procedure (melding gevolgd door toestemming voor wijziging van gebruik).
- In andere gevallen volstaat alleen de melding.
Regels voor verhuur door een tussenpersoon
Om het rendement van je verhuurde vakantiehuis te verhogen, kun je een advertentie plaatsen op Holidu. In dat geval informeert deze tussenpersoon je over je verplichtingen met betrekking tot vergunningen en meldingen.
Voordat je advertentie op Holidu wordt gepubliceerd, moet je een eerlijkheidsverklaring verstrekken. In dit document verklaar je dat je alle wettelijke verplichtingen hebt nageleefd, bevestig je dat het verhuurde vakantiehuis niet je hoofdverblijf is, en vermeld je indien van toepassing het nummer dat door je gemeente is toegewezen.
Regels met betrekking tot huurcontract en verzekering
De wettelijke bepalingen met betrekking tot vakantieappartementen en verhuurde huizen hebben ook betrekking op verzekeringen en het huurcontract. Als je ervoor kiest Holidu te vertrouwen voor de verhuur van je vakantiehuis, ontvang je hulp bij het opstellen van het huurcontract. Je moet bij je verzekering informeren om er zeker van te zijn dat eventuele schade veroorzaakt door huurders gedekt is.
Wanneer vakantiegangers arriveren, moet je ze informeren over de specifieke kenmerken van de accommodatie: contactmogelijkheden met de beheerder, procedures voor huishoudelijk afval, enz.
Regelgeving met betrekking tot de verhuur van een privékamer voor pensions en B&B’s
Ook als je een pension of een bed and breakfast wilt starten in Frankrijk gelden er een aantal specifieke regels.
Het aantal kamers en gasten
Als je kamers te huur wilt aanbieden voor vakanties, ben je beperkt tot 5 kamers en het ontvangen van 15 personen tegelijkertijd.
Als je deze limieten overschrijdt, wordt de activiteit gelijkgesteld aan die van een hotel of lijkt het op het verhuren van kamers bij particulieren. De van toepassing zijnde regelgeving is dan hetzelfde als voor EPV’s (Etablissements Recevant du Public), wat specifieke beperkingen impliceert met betrekking tot toegankelijkheid voor mensen met een handicap en brandveiligheid.
Kenmerken van te verhuren privékamers
Elke kamer moet een minimale oppervlakte van 9 m² hebben, exclusief sanitaire voorzieningen, en een minimale plafondhoogte van 2,20 m. Het moet direct of indirect toegang hebben tot toiletten en een badkamer. De van toepassing zijnde regelgeving voor toeristische accommodaties met betrekking tot hygiëne en veiligheid moet worden nageleefd.
Als verhuurder die ter plaatse woont, ben je verplicht om de gasten te ontvangen. De huurprijs die je voorstelt bij het vermelden van je kamer op de Holidu-website omvat overnachting, beddengoed en ontbijt.
Procedures voor het openen van een bed and breakfast
Voordat je de verhuur van een privékamer op Holidu aanbiedt, moet je verschillende administratieve stappen ondernemen:
- Registratie van je activiteit, online, bij het ondernemingsloket.
- Melding bij de gemeente (een online dienst maakt deze formaliteit mogelijk), anders riskeer je een boete van € 450.
- Aansluiting bij de sociale zekerheid voor jou; aansluiting bij het socialezekerheidsstelsel voor zelfstandigen (TNS) gebeurt bij de Mutualité sociale agricole (MSA) voor landbouwers of bij de sociale zekerheid voor zelfstandigen als het belastbare inkomen gegenereerd door de verhuur meer is dan € 6.028.
Belastingen en heffingen verschuldigd voor verhuur van privékamers
De verschillende belastingen en heffingen die moeten worden betaald vanwege de inkomsten gegenereerd door de verhuur van een privékamer zijn:
- Inkomstenbelasting – de activiteit van het verhuren van een bed and breakfast valt onder het fiscale regime van de para-hotellerie, daarom moeten de inkomsten worden aangegeven onder het regime van de micro-onderneming, onder dat van niet-professionele gemeubileerde verhuur, of onder het regime van de BIC (industriële en commerciële winsten).
- BTW (belasting over de toegevoegde waarde) – het tarief is 10% voor accommodatie en het bedrag wordt rechtstreeks door de verhuurder geïnd en aangegeven. Als je omzet lager is dan een bepaalde drempel, kun je profiteren van een btw-vrijstelling.
- CET (economische territoriale bijdrage) – deze bestaat uit de CFE (cotisation foncière des entreprises) en de CVAE (cotisation sur la valeur ajoutée des entreprises). Je kunt een vermindering of vrijstelling van de CET krijgen onder bepaalde voorwaarden.
- Toeristenbelasting – sommige gemeenten heffen toeristenbelasting, die wordt geïnd en doorgestort door de eigenaren van bed and breakfasts of platforms zoals Holidu.