Wat zijn de meest populaire kleine Belgische bestemmingen in 2021?
De 10 kleine bestemmingen die het afgelopen jaar het meest online door Belgische reizigers zijn gezocht.
Een jaar na het begin van de pandemie houdt de reislust niet op: ondanks de aanhoudende reisbeperkingen blijven Belgen het web raadplegen om informatie te vinden over de bestemmingen die zij graag willen bezoeken; waaronder ook kleinere steden en dorpen.
Wat zijn populaire kleinere bestemmingen om te bezoeken in eigen land?
Om het antwoord op deze vraag te vinden, heeft Holidu, dé zoekmachine voor vakantiewoningen, onderzoek gedaan om te bepalen welke Belgische kleine steden het afgelopen jaar het meest gezocht zijn onder de Belgen.
Uitgaande van de laatste bevolkingscijfers uit het Rijksregister kwam een lijst van Belgische steden met minder dan 25000 inwoners. Vervolgens heeft Holidu voor deze steden gegevens verzameld over het aantal gemiddelde maandelijkse zoekopdrachten in de afgelopen twaalf maanden voor de termen “wat te doen in [Bestemming]” en “activiteiten [Bestemming]” om te bepalen welke van de in aanmerking genomen bestemmingen het meest in zoekmachines werden opgezocht.
Hieronder volgt de ranglijst van de Belgische kleinere bestemmingen die in de afgelopen 12 maanden het meest gezocht werden in zoekmachines door de Belgen, die staan te popelen om op pad te gaan in eigen land. Met de zomervakantie om de hoek, zijn dit de bestemmingen om op te letten!
1. Durbuy – Luxemburg (Wallonië) | 3070 zoekopdrachten/maand
Durbuy staat met stip op nummer 1 met maar liefst 3070 zoekopdrachten per maand. Het Franstalige Durbuy is een van de grote toeristische trekpleisters in de Belgische Ardennen en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Waarom? Er zijn weinig kleine bestemmingen met zoveel diversiteit! Durbuy heeft een schitterend historisch centrum, er is een kasteel en rondom Durbuy vind je prachtige natuur, waar je naar hartelust kunt wandelen, mountainbiken, kanoën of minigolfen. Hou je van tuinieren? Dan is het Parc des Topiaires wellicht echt wat voor jou. In het centrum zitten talloze restaurantjes met (Belgische) gerechten op de menukaart waar je je vingers bij aflikt. De verse forel, die veel gegeten wordt in de regio, is een echte aanrader!
Het kasteel van Durbuy. Bron: Pixabay
2. Dinant – Namen (Wallonië) | 2510 zoekopdrachten/maand
Belgen hebben het afgelopen jaar gemiddeld meer dan 2500 keer per maand gezocht op de termen “Wat te doen in Dinant” en “Activiteiten Dinant”, en dat is geen verrassing: Dinant ligt namelijk midden in de Maasvallei, in het zuiden van België. De Citadel van Dinant, bereikbaar per kabelbaan óf met de langste trap van België, met 408 treden, is een absolute highlight van de stad. Ook de Rots Bayard, een rotspunt aan de Maas tussen Dinant en Anseremme, is indrukwekkend om te zien en te bezoeken. Wist je dat de uitvinder van de saxofoon uit Dinant komt? In Dinant kun je een museum gewijd aan Dhr. Adolphe Sax bezoeken. Bovendien is Dinant bekend van de Abdij van Leffe, waar het bekende Belgische Leffe-bier vandaan komt. Genoeg redenen om een bezoekje te plannen dus!
Het stadsaangezicht van Dinant. Bron: Pixabay
3. Spa – Luik (Wallonië) | 1640 zoekopdrachten/maand
Spa, in de provincie Luik, belandt op de derde plaats in de ranglijst: er werd in het afgelopen jaar meer dan 1600 keer naar de zoektermen “Wat te doen in Spa” en “Activiteiten Spa” gezocht in zoekmachines. Spa heeft naamsbekendheid verweven vanwege 2 dingen: het bekende watermerk Spa komt er vandaan (Spa Rood, Spa Blauw, Spa Groen, Spa Citroen – stuk voor stuk termen die zowel in België als in Nederland tot een begrip zijn geworden) en we kennen Spa van de Formule 1 autobaan “Spa-Francorchamps”. Maar Spa heeft nog veel meer te bieden: het voormalig badhuis van Spa bevindt zich in een monumentaal neorenaissancistisch pand uit 1868, en is een van de overblijfselen uit de tijd dat Spa een zeer belangrijk kuuroord was. De Leopold II Galerie ligt in het Parc Sept-Heures en is officieel erkend als erfgoed van Wallonië. De Waux Hall, dat in 1774 geopend werd, was het tweede casino dat in Europa gebouwd werd.
Het Grand Prix-circuit van Spa-Francorchamps by night. Bron: Pixabay
4. Limburg – Luik (Wallonië) | 1600 zoekopdrachten/maand
De stad Limburg, gelegen in de provincie Luik, eindigt met 1600 zoekopdrachten per maand op een keurige vierde plek. De Waalse stad telt bijna 6000 inwoners en ligt op ca. 275m hoogte. Hierdoor bestaat de stad uit twee delen: aan de rivier de Vesder ligt het stadsdeel Dolhain, wat inmiddels het industriële en commerciële centrum van de stad is geworden. Boven op de rots ligt de oude vesting van Limburg. Limburg was eens de hoofdstad van het hertogdom Limburg dat omstreeks 1000 werd gesticht. De stad werd vanwege haar ligging ‘onneembaar’ geacht en was daarom van strategisch belang. De naam van de stad schijnt afgeleid zijn van de woorden ‘lind’, wat draak of lintworm betekent, en ‘burg’, wat staat voor de burcht. Veel gebouwen in de stad behoren tot het beschermde erfgoed van België.
De typische huisjes aan de Place St. Georges in Limburg. Bron: Wikimedia Commons.
5. Bouillon – Luxemburg (Wallonië) | 820 zoekopdrachten/maand
Bouillon, eveneens een prachtige stad in de Belgische Ardennen, staat op plaats 5 met zo’n 820 zoekopdrachten per maand. Het pronkstuk van de stad? Het middeleeuwse kasteel dat boven de stad uittorent, ook wel bekend van het beroemde verhaal van Godfried van Bouillon, de ridder die in 1096 de Eerste Kruistocht naar het Heilig Land leidde. Het kasteel kan tegenwoordig bezocht worden en vanaf de hoge torens heb je een fantastisch uitzicht over de rivier de Semois en de lagere delen van de stad. Er is ook een roofvogelshow die je kunt bijwonen. Ben je sowieso een dierenfan? Dan is de dierentuin van Bouillon ook een bezoekje waard. Hier zijn namelijk een aantal bijzondere diersoorten te zien zoals de Siberische tijger en de bruine beer. Na het bezoek aan de zoo is een pintje bij de lokale brouwerij de perfecte afsluiting van de dag!
Het centrale kruispunt in Bouillon. Bron: Pixabay.
6. Malmedy – Luik (Wallonië) | 790 zoekopdrachten/maand
Wat is er eigenlijk te doen in Malmedy? Dat vroegen zich Belgen in het afgelopen jaar gemiddeld maar liefst 790 keer per maand af. En niet zonder reden! In en rondom Malmedy is van alles te doen. De kathedraal midden in het centrum komt uit de 18e eeuw en is een pronkstuk op zich. Ook het klooster Malmundarium, dat uit de 17e eeuw komt, is een bezoekje waard. Volg je de kruisweg, dan kom je uit bij een prachtig uitkijkpunt over de stad. Wat betreft natuur, is er keuze te over: Malmedy ligt in een zeer groene omgeving op het punt waar de rivieren de Warche en de Warchenne samenkomen. Bovendien ligt het vlakbij nationaal park De Hoge Venen met velerlei veenmoerassen en mooie bossen, waardoor tientallen wandelpaden lopen. Ook het gebied net naast De Hoge Venen, het Domein van Bérinzenne, is een prachtig stukje natuur. Voor geschiedenisliefhebbers is het Museum December 1944 in Stoumont een echte aanrader!
Nationaal Park De Hoge Venen bij Malmedy. Bron: Pixabay
7. Torhout – West-Vlaanderen (Vlaanderen) | 610 zoekopdrachten/maand
Torhout is de eerste Vlaamse stad in dit rijtje en eindigt met 610 zoekopdrachten per maand op de 7e plek. Torhout heeft zo’n 20.000 inwoners en wordt beschouwd als de hoofdstad van het Houtland, een geografische streek in het oosten van West-Vlaanderen tussen Brugge en de provinciegrens met Oost-Vlaanderen. Het Kasteel van Wijnendale en het Wijnendalebos liggen net buiten het centrum. Het voormalige stadhuis uit 1713 is gebouwd in Duitse barokstijl. Het pand staat centraal op het marktplein en vormt de kern van de stad. Voor fietsers en wandelaars is de Groene 62 leuk om te bezoeken. Dit is een oud treinspoor tussen Torhout en Oostende wat tegenwoordig een natuur-, fiets- en wandelgebied vormt. Eind juni vindt de jaarlijkse paardenmarkt plaats in de stad. Uiteraard heeft Torhout ook zijn eigen bier, genaamd de Thouroutenaere. Santé!
Het iconische voormalig stadhuis van Torhout op het centrale marktplein. Bron: Wikimedia Commons
8. Nieuwpoort – West-Vlaanderen (Vlaanderen) | 570 zoekopdrachten/maand
Nieuwpoort is de tweede West-Vlaamse bestemming in dit rijtje, en eindigt met 570 zoekopdrachten per maand op de 8e plek. En dan is geen verrassing. Nieuwpoort is een populaire badplaats aan de Belgische kust. De stad bestaat uit twee delen: Nieuwpoort-Bad en Nieuwpoort-Stad. Wat Nieuwpoort onder andere bijzonder maakt, is dat het de plek is waar de rivier de IJzer via de Ganzepoot in de Noordzee uitmondt. In 1150 werd er in de boeken al over Nieuwpoort geschreven onder de Latijnse naam ‘Isera Portus’. Later werd de stad nog ‘Neo Portus’, ‘Novum Oppidum’ en uiteindelijk ook ‘Novus Portus’ genoemd (dit betekent nieuwe poort). Nieuwpoort werd gezien als “De nieuwe haven” ten opzichte van de “oude haven” in Lombardsijde, aan de overkant van de IJzer. De stad heeft een prachtig strand en ook de pier is een favoriete plek van de locals. Waar Nieuwpoort-Stad gevuld is met prachtige oude Belgische architectuur, vindt je aan de boulevard van Nieuwpoort-Bad met name moderne flatgebouwen. Dat maakt de stad tot een interessante combinatie van oud en nieuw. De Belgische kust, op z’n best!
Het strand bij Nieuwpoort. Bron: Pixabay
9. Houffalize – Luxemburg (Wallonië) | 480 zoekopdrachten/maand
Het Luxemburgse Houffalize, gelegen aan de rivier de Ourthe, eindigt op de 9e plek en werd door de Belgen afgelopen jaar zo’n 480 keer per maand gegoogled. Houffalize heeft zo’n 5000 inwoners en wordt ook wel de ‘bloemenstad’ genoemd, mede dankzij de ‘Jardins l’Ourthe’, waar je niet alleen prachtige bloemen vindt, maar je ook een fenomenaal uitzicht over de vallei krijgt. Houffalize ligt in het ‘Natuurpark van de Twee Ourthes’, met als hoogtepunten het ‘Plateau van Tailles’ en de ‘Rocher du Hérou’. De Ourthe leent zich bovendien ontzettend goed voor een kajaktocht met de hele familie. Het heuvellandschap rondom Houffalize is zeer populair onder de mountainbikers. Ieder jaar wordt er een wereldbekerwedstrijd gehouden. Voor de kleinere reizigers is Houtopia, een speeltuin met enkel speeltoestellen gemaakt uit hout, een memorabele ervaring. Houffalize is tevens bekend van de brouwerij van Achouffe, waar het bekende La Chouffe-bier gebrouwen wordt. In de brouwerij kan een tour gedaan worden.
De rivier de Ourthe loopt dwars door Houffalize. Bron: Wikimedia Commons
10. Blankenberge – West-Vlaanderen (Vlaanderen) | 450 zoekopdrachten/maand
Blankenberge sluit deze top 10 van meest gezochte kleine bestemmingen in België af, met 450 zoekopdrachten per maand. Blankenberge ligt net als Nieuwpoort aan de Belgische kust, en is één van de belangrijkste badplaatsen aan de Belgische kust wat betreft het aantal toeristen en hotelreserveringen per jaar. Van oorsprong is Blankenberge echter een vissersdorp. De inwoners van de stad worden de Blankenbergenaars genoemd. In de 18e eeuw kwamen er al voor het eerst toeristen naar de stad, maar pas in de 19e eeuw, beïnvloed door Engels toerisme, ontstond in Blankenberge een badtoerisme-cultuur. Er verschenen badcabines op het strand, er werd een heuse zeedijk met daaraan meerdere hotels aangelegd en tot slot werd in 1859 het indrukwekkende Casino Kursaal geopend. Tegenwoordig vind je in Blankenberge ook een Sea Life, waar je talloze dieren uit de onderwaterwereld kunt bewonderen. Strijk vervolgens neer op één van de terrasjes langs het strand om een heerlijk bord verse garnalen te verorberen. Bon appétit!
De pier van Blankenberge. Bron: Pixabay
Bekijk de rest van de top 30 in onderstaande tabel:
*Hoe we tot deze cijfers gekomen zijn, lees je in de Methodologie (zie onder).
Methodologie:
De ranglijst is opgesteld door het team van deskundigen van Holidu, uitgaande van de gegevens van het Rijksregister voor Belgische steden, gesorteerd naar inwonertal. Het onderzoek was toegespitst op Belgische steden met maximaal 25.000 inwoners; voor elk van de bij het onderzoek betrokken dorpen en steden werd het aantal gemiddelde maandelijkse zoekopdrachten op Google door Belgen in de laatste 12 maanden berekend voor de termen “Wat te doen in [Bestemming]” & “Activiteiten [Bestemming]”. Hierbij is zowel het zoekvolume genomen voor de keywords in het Nederlands als het zoekvolume voor de keywords in het Frans; beide aantallen werden bij elkaar opgeteld en daaruit is de bovenstaande ranglijst ontstaan. De ranglijst is bedoeld om de zoektrends van Belgen in kaart te brengen om zo de meest interessante (en soms minder voor de hand liggende) kleinere bestemmingen te identificeren. De gegevens werden verzameld in mei 2021.